Kettlebell (girya) (0/2017)

Amíg nem lövök, s nem versenyzem, legyen szó egy íjászatot is remekül kiegészítő edzésformáról!

(A kép forrása)

Igazából nem tudom, hogyan találtam rá erre a sportra – pontosabban edzésformára -, majd arra a lehetőségre, hogy akár lakóhelyemen is elkezdhetem, ám 2015. májusában ráléptem a csak látszólag rögös útra.

A kettlebell füles vasgolyó, amelyet a cári Oroszországban mezőgazdasági termények mérésére használtak, ám a muzsikok virtuskodtak is vele. Súlya 8 kg-tól indul, 12, 16, 20, 24… felső határ a csillagos ég. “A kettlebell primitíven egyszerű és halálosan hatékony, akár egy AK-47.” Ez az idézet Pavel Tsatsouline -tól ered, aki kidolgozott egy egész rendszert a kettlebell-lel való edzésre. Megalkotta a StrongFirst képzést, amelyen olyan emberek vesznek részt, akik instruktorként foglalkoznak leendő tanítványaikkal. Rendkívül kemény, vizsgához kötött rendszer, folyamatosan meg kell újítani a megszerzett jogosultságot. Aki elvégezte, tudását számos helyen kamatoztathatja: konditermekben, fegyveres erők kiképzésében, stb. Magyarországon is komoly és folyamatos instruktorképzés folyik. Pavelnak több könyve is elérhető magyar fordításban, az elméleti alapokat meg lehet ismerni belőlük, remekül motiválnak, azonban elolvasásuktól még nem lesz izomlázunk 🙂 .

Igen jelentős túlsúllyal, ám – az íjászatnak köszönhetően – mégsem teljesen edzetlenül jelentkeztem az első edzésre. Bemelegítettünk, minden egyes ízületet és izomcsoportot felkészítve a munkára, emelkedő pulzus- és légzésszám, mentális ráhangolódás… Teljesen kezdőként edzésről edzésre kezdtem elsajátítani a súllyal végzett alapvető mozgásformákat, amennyire egyszerű az eszköz, ezeket közel jól csinálni is kifejezetten nehéz. Instruktorunk nagy türelemmel csiszolgatta a mozgást. A jól eső fáradtságot reggelenként komoly izomláz követte, olyan izomcsoportokban is, amelyek létezéséről csak anatómiai tanulmányaim során szereztem tudomást. Az edzésen a súllyal emeléseket, nyomásokat, szakításokat végeztünk, azonban a dolog mégsem elsősorban izomépítésről szólt, hanem a közbeiktatott ballisztikus gyakorlatok, a sportszer lengetése – szaknyelven swing – csodálatos módon javította az állóképességet, hasonlóan a kardió edzésekhez. Az egész testtudat, tartás, egyensúlyérzés látványosan javult. Minden edzés végén nyújtást, levezetést végeztünk. Az átlagpulzusom 100-110/min között volt, terhelhetőségem is ugrásszerűen javult. A kilók kezdtek leolvadni, kedvem szottyant bringára pattanni, s még az íjászatban is javultam. Különösen azért, mert utóbbi féloldali terheléssel, aszimmetrikus mozgással jár; ez is rámutat arra, hogy a kettlebell bármilyen sport remek kiegészítője. (Ha jól tudom, Hosszú Katinka is használja.) Ugyan férfias edzésforma, ám edzőtársaim között többen vannak a „gyengébb” nem tagjai!

Később jött a törés, új hely, nagyobb távolság, alkalmatlan edzésidőpont, fokozatosan elmaradtam. Ezzel együtt gyengültem, romlott az állóképességem, a kilók ahogy leolvadtak, újra feljöttek. Azután jött a hír, instruktorunk végleg távozik, ezért eljött az újrakezdés ideje, másik helyen, másik instruktorral. Túl három edzésen, most nem szabad, hogy győzzön a kényelem, a lustaság, a fáradtság!!!

Nagyon sok dolog történhet egy edzőteremben, nem túlzás fitnesziparról beszélni. Kondigépek, futópadok, TRX kötelek, spinning, aerobic, ezernyi mozgásforma, mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai. A kettlebell az eszköz egyszerűségével, ám az edzésrendszer nagyszerűségével, egy ezek közül. Izmot épít, kondíciót javít, ám instruktor nélkül senki se vágjon bele! Az alapokat meg kell tanulni, akkor már otthon is gyakorolható, ám mégis olyan mint egy jó sörözés: igazából csapatban űzhető. Ha valaki kedvet érez hozzá, a világhálón bőven találhat anyagot, edzéslehetőséget. Egyszer el kell kezdeni, megtérül a ráfordított idő és energia. Újrakezdésem; kalandra fel!

Íme a hét legfontosabb gyakorlatot bemutató rövidfilm, a török-felállás talán az összes közül a legnehezebb feladat.

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments