Örömíjászat Ajkán – két fejezetben

I. A verseny
 

Ha a naplóíró íjászverseny értékelésére adja a fejét… dehogy értékelek, inkább elmesélem, jó :-)? Hiszen pontosan egy hete maradt mögöttünk Cserépváralja, az együtt töltött napok öröme, máris Ajkán újjáéledt Cserépváralja varázsa, hiszen a Dombóvári, a Haraga és a Németh házaspár mellett Lengyel Zolival is viszontláthattuk egymást! A Nomádia Szabadidőpark már első pillantásra is ideális versenyhelyszínnek látszott, nem ragozom, akár a honlapjukon, akár az alábbi fényképeken láthatjátok.

Hitvesemmel a Haraga házaspárral kerültünk egy csoportba, de Lajosék, Szisziék és Zoli végig előttünk jártak, így szinte egy „cserépváraljai” csapatot képeztünk. 28 db célt kellett leküzdenünk, célonként három nyílvesszővel. Az eligazításnál úgy tűnt, hogy repülőrajt lesz, de erről közfelkiáltással lebeszéltük a szervezőt, miként arról is, hogy ebédszünetet iktassunk a versenybe. Így viszont a csapatok egymást követték, pedig akár minden második célnál is lehetett volna kezdeni. Kész csoda, de komolyabb torlódás nem volt. A célok? Igen… mivel a szervezők maguk kértek építő bírálatot, elmondom, hogy volt néhány, amely sok bosszúságot okozott a versenyzőknek! Elsősorban a mozgó célokkal voltak problémák, a drótkötélre kifeszített madár vagy elakadt, vagy kijött a kampó, amely tartotta; az egyik célnál a buzogányt alátámasztó vesszőfogónak kellett volna találat esetén eldőlni, mire a buzogány kötélen lengeni kezdett – azonban találat esetén sem dőlt el mindenkinek a vesszőfogó… ugyanez volt a forgón lógó négy koronggal, akárhogy igyekeztünk, csak nem akart forogni… olyan apróság is bosszantó, hogy a tök nem volt rögzítve, minden egyes lövésnél elmozdult. Attól sem perdültünk táncra örömünkben, hogy 5-6 tapasztalt íjász tanakodott a sárkány fölött, vajon hogyan vannak a találati zónák? Volt egy 3D-s madár, ahol bár ott voltak a hagyományos találati zónák, minden találat 10 pontot ért – de ezt véletlenül tudtuk meg… Attól nem lesz egy verseny örömíjászat, hogy mindenféle, a lövést lehetetlenné tevő kifacsarodott testhelyzetben kellett a vesszőt elröpíteni! Viszont azt sem hallgathatom el, hogy volt nagyon sok ötletes cél, pl. homokba ásott dobókockák, ahol az íjász eldönthette, hogy nagyobb pontszámért, nagyobb távolság leküzdésére vállalkozik-e? De ötletes volt a nyíláson átlövés is, a vízen ringatózó kacsa és tudnék még párat említeni. Minden negatívumért, amelyeket felsoroltam több minden kárpótolt: a nevezési díj megállapításánál a szervezők kellő önmérsékletet tanúsítottak; igen finom és bőséges babgulyást kaptunk ebédre, amelyért nem kellett még sorban állnunk sem, kedves felszolgáló hölgyek hozták ki; viszonylag gyorsan sor került az eredményhirdetésre, a helyezettek nagyon szép nyílhegy-medált vihettek haza emlékül! Végül: a Nomádia Szabadidőpark hatalmas lehetőségeket rejt magában íjászversenyek szervezésére, ha a rendezvény kigyógyul gyermekbetegségeiből, nagyszerű otthona lehet az íjászatnak!

A cserépváraljai „különítmény” helyezettjeit láthatjátok a képeken, Budai Ági, a női kategória győzteseként egy hatalmas vándorserleget vihetett haza! Úgy éreztem, hogy nekem a szokottnál jobban ment a lövés, nyilván most jött ki az alsóörsi íjásztábor, a cserépváraljai már-már „halálos dózisú” lövésszám és a húzókesztyűhöz való visszatérés hatása. Csak… jönnek a hétköznapok, az időhiány, majd szépen visszaszürkülök oda, ahová mindig tartoztam: a középmezőny alsó harmadához. Mert sok edzés nélkül nincs jó eredmény, nem is lehet!

Összefoglalva: már a remek társaság miatt is megérte volna Ajkára utazni, a verseny, néhány bosszantó hibájával együtt is szórakoztató volt, ha tehetjük, a következőn is ott leszünk!

Amikor elköszöntünk a többiektől, nem gondoltuk volna, hogy bő egy óra múlva…

II. Az év fagyija
 

… közös kóstolása következik. Mert van egy édesszájú barátunk, íjásztársunk, úgy gondoltuk, ha 2013-ban Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester vörösboros málnája lett az „év fagylaltja”, akkor barátunkért érzett tiszteletünk és szeretetünk jeléül, ízleljük meg nálunk ezt a csodálatos fagylaltkölteményt, egyéb ízekkel kiegészítve. Így a közös ínyenckedés még egy kicsit megnyújtotta az együttlét varázsát! Ez az ami sokkal fontosabb annál, mint hogy hol van a sárkányon a tízes zóna, vagy tótágast állva kell-e lőni…

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments